Példák időszaki elszámolásra

2015. január 1-jétől az általános forgalmi adót érintő változások közül az egyik legfontosabb témakör az időszaki elszámolással, egykori nevén a folyamatosan teljesített ügyletekkel kapcsolatos módosítás, melyet Csátaljay Zsuzsanna példákkal szemléltet Önöknek.

 

További adó- és számviteli változásokkal, aktualitásokkal részletesen foglalkozunk a 2015. évi országszerte megrendezésre kerülő kreditpontos Hagyományos, kétnapos mérlegképes továbbképzésen.

Jelentkezzen most, és szerezze meg kötelező kreditpontjait a Pentánál! »

Budapest    |    Debrecen    |    Győr    |    Kaposvár    |    Miskolc    |    Nagykanizsa

Nyíregyháza    |    Pécs    |    Szekszárd    |    Szolnok    |    Zalaegerszeg

A módosítás alapján egyrészt 2016. január 1-jétől változik az időszaki elszámolás fogalma, illetve módosul a teljesítési időpont.

Fontos hangsúlyozni, hogy az adótanácsadási-, könyvelési-, és könyvvizsgálati szolgáltatásnál az új szabályok már 2015. július 1-jétől hatályba lépnek (az összes többi termékértékesítésnél és szolgáltatásnyújtásnál 2016. január 1. a hatálybalépési időpont).

Főszabály

A teljesítés időpontja főszabály szerint az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja. Ezen főszabályt csak akkor kell alkalmazni,

  • ha az elszámolási időszak utolsó napján történik meg a számlakiállítás és a fizetés is (azonnali készpénzfizetés),
  • ha hamarabb történik meg a fizetés, a számla kiállítására azonban az elszámolási időszak utolsó napját követően kerül sor,
  • ha a számlakiállítás megtörténik az elszámolási időszak utolsó napja előtt, de a fizetés az elszámolási időszak utolsó napján esedékes.

Különös szabályok I. - "előrefizetés"

Az új teljesítési időpontra vonatkozó különös szabályok alapjána teljesítési időpontja a számla vagy a nyugta kibocsátásának időpontja, amennyiben az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége és a számla vagy a nyugta kibocsátása az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját megelőzi.

Például, ha az augusztus havi könyvelési díjról 2015. július 25-én kerül kiállításra a számla, amely augusztus 10-ig esedékes, akkor áfa szempontjából július 25. a teljesítési időpont.

Ha az augusztus havi könyvelési díjról a számlát 2015. augusztus 5-én állítják ki, és az alapján a fizetés augusztus 25-én esedékes, akkor nem augusztus 25. vagy augusztus 31. a teljesítési időpont, hanem augusztus 5., a számlakiállítás időpontja.

Fontos kiemelni, hogy a számlakiállítás időpontját most már figyelembe kell venni.

Különös szabályok II. - "utólagos fizetés"

A másik különös szabály alapján a teljesítés időpontja az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége, de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő 30. nap, amennyiben az ellenérték megtérítésének esedékessége az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik.

Például, ha az augusztus havi könyvelési díj 2015. szeptember 10-ig esedékes, akkor szeptember 10. a számlán szereplő teljesítési időpont (mert ez még benne van a 30 napban), így itt alkalmazható a fizetési határidőre vonatkozó kitétel. Havi bevalló esetén ezen összeget az október 20-ig beadandó bevallásban kell figyelembe venni.

Ha a példa szerint az augusztus havi könyvelési díjnak 2015. október 5. a fizetés határideje, akkor október 5-ét kell viszonyítani az elszámolási időszak utolsó napjához, augusztus 31-hez. Megállapítható, hogy ez meghaladta a 30 napot, ezért a fizetési határidő (október 5.) nem írható teljesítési időpontként a számlára. A teljesítés időpontja a 30. nap, azaz szeptember 30. Ezt a szeptemberről beadott áfa bevallásban kell szerepeltetni, amelyet havi bevallás esetén október 20-ig kell benyújtani.

Összefoglalás

2016. január 1-től a teljesítési időpont négyféle lehet:

  • az elszámolási időszak utolsó napja, amennyiben azonnali készpénzfizetéses alapján történik a számlakiállítás, vagy utólagos a számlakibocsátás, mivel már esedékes volt a fizetés;
  • a számlakiállítás napja, ha az elszámolási időszak utolsó napja előtt kerül kiállításra a számla és a fizetés is esedékes;
  • a fizetés esedékessége, ha a fizetés az elszámolási időszak utolsó napját követően esedékes, de még 30 napon belül;
  • az elszámolási időszak utolsó napjától számított 30. nap, ha a fizetés ezt követően esedékes.

Hatálybalépés

Fontos kihangsúlyozni, hogy a fent ismertetett új szabályok alkalmazásának feltétele, hogy mind az elszámolási időszak első napja, mind a fizetési határidő 2015. június 30. utánra essen.

Az új teljesítési szabályok bevezetése fokozatosan történik:

  • 2015. július 1-jétől alkalmazni szükséges már az adótanácsadói-, könyvelői- és könyvvizsgáló szolgáltatásokra(feltéve, hogy ezen szolgáltatásoknál a fizetés esedékessége és az időszak kezdete is 2015. június 30-át követi);
  • az időszakos elszámolású ügyletek teljes körére pedig majd 2016. január 1-jétől.

Példák

1. Könyvviteli szolgáltatásnál az elszámolási időszak 2015. június 10.-július 10. közötti, a fizetési határidő 2015. augusztus 31.

A teljesítés időpontja 2015. augusztus 31., mivel az elszámolási időszak nem 2015. június 31-ét követőenkezdődik, tehát még nem alkalmazandóak az új szabályok, hanem a jelenlegi szabály szerint a fizetés esedékessége lesz a teljesítés időpontja.

2. Az elszámolási időszak 2015. július 20-tól 2015. augusztus 20-ig tart, az ellenérték megfizetésének esedékessége 2015. augusztus 15., a számla 2015. augusztus 23-án kerül kiállításra.

A teljesítés időpontja 2015. augusztus 20., mert a főszabályt kell alkalmazni (a fizetés esedékessége ugyan megelőzte, de a számla kibocsátása csak augusztus 20. követően történt).

3. Az időszak 2015. július 20-tól augusztus 20-ig tart, az ellenérték megfizetésének esedékessége augusztus 10. A számla már augusztus 4-én kiállításra került.

Ebben az esetben a teljesítés időpontja 2015. augusztus 4., mert a számla és a fizetés esedékessége is megelőzte az időszak utolsó napját.

4. Az időszak 2015. augusztus 15-től szeptember 15-ig tart, a fizetés esedékessége 2015. szeptember 20., számlakibocsátásra nem került sor.

A teljesítés időpontja 2015. szeptember 20. A második kivételes szabályt kell alkalmazni, mert a fizetés esedékessége az időszak végét követi, de még nem telt el 30 nap.

5. Ha ugyanebben az esetben a fizetés esedékessége 2015. október 25. lenne, a teljesítés időpontja a 30 napos szabály figyelembevételével 2015. október 15. lenne.

A főszabályt tehát csak abban az esetben kell alkalmazni, ha az időszak utolsó napja és a fizetési határidő egybeesik. Ez attól is függ, hogy hogyan értelmezik a felek a fizetéssel vagy elszámolással érintett időszakot.

Például, ha egy lízingszerződésben - a konkrét időszak meghatározása nélkül - időszakonként történik a fizetés (minden hónap 5-én kell fizetni), akkor a fizetéssel érintett időszak az egyik hónap 5-től a következő hónap 5-éig terjedő időszak. Az időszak utolsó napja tehát meg fog egyezni a fizetési határidővel, hiszen ebben az esetben a fizetési határidők közötti időszakot kell fizetéssel érintett időszaknak tekinteni.

Bérleti szerződések esetén, ahol a közüzemi szolgáltatásokat "csúszással" számolják a bérleti díjakkal, pl. a márciusi bérleti díjjal esedékes a januári közüzemi díj, akkor ebben az esetben a márciusi időszak lesz a közüzem tekintetében is a teljesítés időpontja, mivel a bérbeadás tekintendő főszolgáltatásnak, melynek sorsát osztja a teljesítési időpont.

Mindezekre tekintettel az új szabályok hatálybalépése előtt már szükséges szerződésmódosítási és adótervezési szempontból a meglévő szerződéses kapcsolatokat felülvizsgálni, a számlázási rendszerek átállítását, illetve az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatokat elvégezni.

Adó- és számviteli tematikában várjuk szeretettel a 2015. évi továbbképzéseken, ahol a férőhelyek száma korlátozott, jelentkezzen most! » Hagyományos, kétnapos mérlegképes továbbképzés

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM