Top 3 kérdés a könyvelői engedély-visszavonásokkal kapcsolatban

Tegnap reggel többen arra a rémisztő hírre lehettünk figyelmesek, hogy az NGM több ezer regisztrált mérlegképes könyvelő engedélyét vonta vissza… Tisztáztuk a részleteket.

Top 1. kérdés: A 2014-es évet ellenőrizte az NGM ilyen gyorsan?

Nem, a 2013-as év ellenőrzése zárult le a Nemzetgazdasági Minisztériumban az elmúlt hetekben. Ennek eredményeként az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 szakember engedélyét vonta vissza az NGM az elmúlt hónapokban.

Top 2. kérdés: A 2014-es továbbképzési évet mikor ellenőrzi az NGM?

A 2014. évi továbbképzések ellenőrzése várhatóan 2015 júniusában veszi kezdetét. Az első (2013-as) „kreditpontos” év tapasztalataiból okulva bízunk benne, hogy a kreditpontos továbbképzési rendszernek való megfelelés sokkal pozitívabb eredményeket mutat majd.

Top 3. kérdés: Akit törölnek, az nem írhatja alá a mérleget?

A)    Ha 2014. évre vonatkozó kötelezettség mulasztás alapján fogják törölni

Mivel a nyilvántartásból való törlés a törlési határozat kézhez vételével válik jogerőssé, a 2014. évi ellenőrzés valószínűleg nem befolyásolja a mérlegbeadást, hiszen várhatóan júniustól kezdődhetnek az értesítések.

B)    Ha 2013. évre vonatkozó kötelezettség mulasztás alapján törölték

A törlést követően a regisztrált mérlegképes könyvelő korábbi regisztrációs száma megszűnt. Ezt követően a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásával kezdeményezhető az újbóli regisztráció. Kérelem kizárólag a törlési határozat kézhezvételét követően adható be, hiszen egészen addig él a korábbi regisztráció. A kérelemhez többek között az alábbi dokumentumot kell csatolni:

  • a továbbképzési kötelezettség teljesítését (a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapból származó) igazoló dokumentumok másolata.

Tekintettel arra, hogy az újbóli regisztráció ügyintézési határideje várhatóan 60 nap, ezért amennyiben a regisztrációból törölt könyvelő résen van és időben részt vesz a kreditpontos továbbképzésen, ténylegesen csak 2-3 hónapra szűnik meg a regisztrációja.

Kérdései merültek fel? Forduljon bizalommal a PENTA UNIÓ Zrt. munkatársaihoz.

Hozzászólások

  1. Hozzászóló
    gitamargit

    Töröltek adatváltozás miatt. A kreditpontokat minden évben teljesítettem. Leánykori név, anyja neve, és regisztrációs szám alatt lehetett azonosítani. Mi a teendőm?

  2. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Margit! Ebben az esetben Önnek újra kell regisztrálnia, vagyis ebben az évben is el kell végeznie a továbbképzést, majd az előregisztrációs igazolásával együtt kérelmezni a regisztrációját az NGM-nél. Mi a PENTA UNIÓ-nál tájékoztatni szoktuk a résztvevőket az adatváltozás kötelező bejelentéséről ezért szeretném megkérdezni, hogy melyik képzőnél szerezte meg a tavalyi évben a kreditpontjait? Üdvözlettel: PENTA UNIÓ Zrt.

  3. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Margit!
    Ebben az esetben Önnek újra kell regisztrálnia, vagyis ebben az évben is el kell végeznie a továbbképzést, majd az előregisztrációs igazolásával együtt kérelmezni a regisztrációját az NGM-nél.
    Mi a PENTA UNIÓ-nál tájékoztatni szoktuk a résztvevőket az adatváltozás kötelező bejelentéséről ezért szeretném megkérdezni, hogy melyik képzőnél szerezte meg a tavalyi évben a kreditpontjait?

    Üdvözlettel:
    PENTA UnIÓ Zrt.

  4. Hozzászóló
    Edit

    Tájékoztatást kaptam arról, hogy amennyiben nem nyújtom be a 2015-ös évi továbbképzésről az igazolásomat törölni fognak. Azonban nem vettem részt továbbképzésen. A törlésről még nem kaptam határozatot. Ha az idén (2016) még részt veszek akkor is törölnek a tavalyi elmaradás miatt?

  5. Hozzászóló
    Tina

    Korábbi évek során rendszeresen Önöknél szereztem meg a kreditjeimet. Az évek és privát problémák úgy hozták, hogy négy évre elkerültem a szakmából, így két év után nem vettem részt a továbbképzésben sem. A törlés megtörtént tavaly. Most viszont visszatértem, szükségem lenne a regisztrációra ismét. Mi a teendőm a továbbképzés elvégzésén kívül?
    Tudnak ebben segíteni?
    Köszönöm előre is!

  6. Hozzászóló
    Bodmarian

    2016. évben elmulasztottam a kötelező továbbképzést. 2017. évben már elvégeztem. Mikorra várható a 2016-os év alapján a törlésem a nyilvántartásból, hogy minél előbb újra kérhessem a regisztrációt?Ha újra megkapom, melyik éves beszámolót nem írhatom alá, csak a 2016. évit?
    Előre is köszönöm

  7. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Tina!

    A továbbképzés elvégzéséről egy előregisztrációs igazolást kellett kapnia, melyet a bizonyítványaival és a nyilvántartásba vételi kérelmével együtt kell elküldenie a Minisztérium részére.
    Bővebb információt itt talál: https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/tajekoztatok

    Üdvözlettel:
    PENTA UNIÓ Zrt.

  8. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves Bodmarian!

    Az NGM júniusban szokta megkezdeni az előző év ellenőrzését, ezért mostanában várható a törlő határozat megérkezése. Mérleget aláírni csak a határozatban szereplő dátumtól kezdődően nem lehet, vagyis a törlés nem visszamenőleges, nem az előző évre vonatkozik, csak az adott dátumtól érvényes.
    A legbiztosabb az, ha aláírás előtt megnézi a nyilvántartásban, hogy szerepel-e még a neve. A névjegyzéket itt találja: https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/nevjegyzek-konyvviteli-szolgaltatast-vegzok

    Üdvözlettel:
    PENTA UNIÓ Zrt.

  9. Hozzászóló
    Bolya4

    Nyugdíjba vonultam, és még két évig saját döntésem alapján eleget tettem a regisztrációs mérlegképes könyvelői kötelező továbbképzésnek,de 2018.évtől már úgy döntöttem nem folytatom,mivel aláírási joggal már nem rendelkezek.Mi a teendőm?Hová és hogyan kell jeleznem a visszavonását?

  10. Hozzászóló
    PENTA UNIÓ Zrt.

    Kedves BOLYA4!

    A kreditpont gyűjtési kötelezettség elmulasztása a következő naptári évben automatikusan a nyilvántartásból való törlést eredményezi.

    Amennyiben hivatalosan kérelmezni szeretné az alábbiak a tudnivalók.

    A nyilvántartásból való törlés kérelmezése esetén benyújtandó:

    1. Kitöltött, aláírt adatlap (letölthető: https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/adatlapok-nyilvantartas-merleg)

    2. Korábban kiállított, eredeti, fényképes igazolvány

    3. Igazgatási szolgáltatási díj befizetését igazoló dokumentum

    A díjat a 10032000-01460658-00000000 számú Pénzügyminisztérium, Budapest elnevezésű számlára kell befizetni. A befizetést az e célból rendszeresített készpénz-átutalási megbízáson (befizetési csekken) vagy banki átutalással kell teljesíteni, amelyeken a közlemény rovatban minden esetben fel kell tüntetni a befizetés jogcímét, pontosan megjelölve, hogy melyik nyilvántartáshoz kapcsolódik.

    A nyilvántartásból való törlés díja 2.000 Ft.

    A kérelmet, illetve annak mellékleteit a Pénzügyminisztérium ügyfélszolgálati irodájánál (1051 Budapest, József nádor tér 2-4., nyitva tartás: kedd, csütörtök 9.00-11.00) nyújthatja be személyesen vagy meghatalmazott útján, továbbá megküldheti a hatóság részére postai úton a Pénzügyminisztérium címére (1369 Budapest, Pf. 481), illetve elektronikus ügyintézés keretében a https://epapir.gov.hu oldalon keresztül (Nyilvántartás témacsoportban)

    Az ügyintézési határidő 60 nap.
    Üdvözlettel:

    PENTA UNIÓ Zrt.

    Az oldalon bármilyen formában közzétett tartalom nem minősül tanácsadásnak, ezért azok alkalmazása és annak következményei a felhasználó kizárólagos felelősségi körébe tartoznak. A PENTA UNIÓ Zrt. körültekintően gyűjti és mutatja be az oldalon található információs tartalmat, azonban nem vállal semmiféle felelősséget az oldal használatából bekövetkező anyagi vagy más jellegű esetleges károkért vagy károkozásért. Ezért az oldal felhasználói számára különösen javasolt megfelelő szakmai tanácsadás igénybevétele, mielőtt pénzügyi-számviteli-adózási-társadalombiztosítási kérdésekben vagy szabályozással kapcsolatban eljárnak.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM