Vajon mennyi idő alatt lehet valakiből jó könyvelő?

Már megszerezni sem könnyű a belépőt a szakmába, de babér csak az elhivatottak számára terem.

A sikeres szakmai vizsgához nem árt jó képzőt választani

A mérlegképes könyvelő bizonyítvány megszerzése az egyik legnehezebb az OKJ-s szakmák közül. A hivatalos, országos statisztikák alapján a vizsgaátlag közelebb van a kettes érdemjegyhez, mint a hármashoz. „A vállalkozási mérlegképes könyvelő képzések sok esetben eleve már a képzési programban elhibázottak. Egy év alatt nem lehet elsajátítani azt a nagy mennyiségű tudásanyagot, amelyet számon kérnek a vizsgán, ezért számos képző helytelenül rövid ütemezése eleve bukásra ítéli a tanulókat. Tapasztalatom szerint körülbelül másfél évre van szüksége a képzésben résztvevőknek, hogy „leülepedjen” a tananyag.”- mondta el kérdésünkre Havass Norbert, a PENTA UNIÓ Zrt. távoktatásos mérlegképes könyvelő képzésének szakmai felelőse. „Apró trükkök segíthetik a hatékony tanulást, mint például, hogy nem kell megvárni a jellemzően félévente induló képzéseket, hiszen például a Pentás távoktatásos képzéseken bónusz formájában már a jelentkezéskor hozzá lehet jutni a tananyag első részéhez, így azonnal el lehet kezdeni a tanulást és a képzés első hetében akár már két modulzáró vizsgán sikeresen túl is lehet. Továbbá modern tanuló applikációk is segítik a felkészülést, mint például a Könyvelő kAPPtár.”

A szakmai tapasztalat fontos – de nem mindegy, hol szerzi meg az ember

A könyvelő sok esetben a vállalkozás polihisztora, könyvel, bérszámfejt, munkaügyet intéz és adóbevallást készít. Ugyanakkor a másik végletet a hazánkban egyre növekvő számú SSC-ben (shared service center – szolgáltató központ) dolgozók specializált munkája jelenti, ahol egy-egy munkafolyamatot végeznek a munkatársak. „Egy átlagos könyvelő számára minimum 4-6 év alatt halmozódhat fel olyan szakmai tapasztalat, amellyel bátran állhat ki a munkaadók elé” – tette hozzá dr. Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-Vezetők Klubjának elnöke. „Ugyanakkor a kötelező kreditpontos könyvelői továbbképzéseken feltett kérdésekből néha az is kiderül, hogy van, aki több évtizedes tapasztalattal a háta mögött alapvető kérdésekkel sincs tisztában. Igazán jó könyvelővé csak az igazán elhivatottak tudnak válni, hiszen az önképzés a folyamatos jogszabályváltozások következtében folyamatos feladat mindannyiunk számára.”

Évente több ezren vesznek részt pénzügyi-számviteli képzéseken, azonban csak töredékükből lesz sikeres könyvelő. Javíthat az esélyein az, aki körültekintően választ képzőt, hiszen nem biztos, hogy a legolcsóbb kerül a végén a legkevesebbe.

Az ősszel induló tantermi és távoktatásos képzésekkel kapcsolatban további információkat talál a https://www.penta.hu/ oldalon.

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM