Most vagy soha - OKJ-s képzés

Most vagy soha: könyvelő, adótanácsadó, tb-bér OKJ-s bizonyítvány?

Vajon megéri-e bejelentkezni ősszel egy még OKJ-s képzésre? Vagy érdemes megvárni a változásokat?

Sok a kérdőjel a 2020-ban várhatóan megszűnő OKJ rendszerrel kapcsolatban, hiszen a kormányzati szándék ugyan körvonalazódik, de a konkrét jogszabályok még nem állnak rendelkezésre. A „hogyan tovább” tekintetében szeretnénk együtt gondolkodni azokkal, akik a közeljövőben szakképesítést szeretnének szerezni a tárgyi szakmákban. Ezzel kapcsolatban szedtük össze pro és kontra érveinket.

Képzések

A képzések árát véleményünk szerint nem fogja jelentősen befolyásolni az új képzési struktúra. Ugyan az oktatásszervezői adminisztráció csökkenését ígérik a jogszabályalkotók, azonban, maga a leoktatásra kerülő tananyag várhatón nem fog jelentősen változni. Hovatovább, az emelkedő oktatási és oktatásszervezési költségek okán inkább a képzési díj növekedése várható a jövőben. A jelenlegi maximális 40 fős csoportlétszám esetleges eltörlése ugyanakkor csökkentheti a képzési díjat.

Vizsgák

A vizsgadíjak jelentős részt képviselnek egy tanfolyam összköltségében és egyben a legbonyolultabb részei is a tanulmányoknak. A vizsgák témakörei, azaz terjedelme az oktatott tananyagnak megfelelően várhatóan nem fog jelentősen változni. A tervezetten bevezetésre kerülő új, központi vizsgáztatási rendszer ugyan lehetőséget teremthet arra, hogy olcsóbb és egyszerűbb legyen a vizsgáztatás egy elektronikus alapú vizsgarendszerre történő váltással, de a rendszer kialakításának költségei miatt a vizsgadíjak jelentős változására nem számítunk. Összességében a képzők nem annyira a vizsgadíjak, mint inkább egy teljesen új vizsgarendszer bevezetésének bizonytalanságával kapcsolatban látnak komoly kockázati tényezőket.

A megszerzett „papír” értéke

A keményfedeles bizonyítványt, mint az OKJ-s végzettséget igazoló okiratot mindenki ismeri. Tekintettel arra, hogy a pénzügy-számvitel területén a munkakör betöltésének várhatóan továbbra is feltétele lesz a szakképesítés (pl. adótanácsadó, könyvelő), így annak jövőbeni más elnevezése nem fog változtatni ezen, álláspontunk szerint. De jelenleg nem látható, hogy a jövőben kiadandó végzettséget a következő években egyenértékűnek tekintik-e - például a munkaadók - a mai napig mindenki által elismert OKJ-s bizonyítvánnyal.

Szeptemberben utoljára?

A sajtóban megjelent tervezet szerint jövő szeptembertől már csak az új rendszerben kerülhetnek elindításra a képzések. A részletes jogszabályok 2020 tavaszára várhatók, így az idén – szeptemberben – indított képzések még biztosan a meglévő rendszerben futnak ki.

Szeretne biztosra menni?

Amennyiben Ön nem szeretne kockáztatni, jelentkezzen most a szeptemberben induló tantermi vagy távoktatásos képzéseinkre:

*Képzési program engedélyszáma: E-000088/2014/

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM