Nyugdíjba mennek a könyvelők. De hol az utánpótlás?

A magyar népességnél csak a magyar könyvelők „fogynak” gyorsabban: Duplázódott a 65 év feletti, szakmából kifelé menő szakemberek súlya a szakmában.

A pénzügyi-számviteli szakképzésekre specializálódott PENTA UNIÓ Zrt. közel 8 ezer regisztrált mérlegképes könyvelő között végzett felmérést a 2013. és 2018. közötti időszakban.

A vizsgált 5 éves periódusban, a 41-50 éves korosztály súlya 6 százalékponttal 36%-ra, az 51-60 és a 61-65 éves korosztályé 2-2 százalékponttal 27%-ra és 9%-ra, a 65 év felettiek pedig 3 százalékponttal 7%-ra emelkedett a szakmában. Ezzel párhuzamosan a 31-40 éves korosztály reprezentáltsága a korfában 14 százalékponttal 19%-ra csökkent. A 20-30 éves korosztály képviselete (3%) nem változott a vizsgált időszakban.

A statisztikák alapján a nyugdíjkorhatárt elérve a könyvelők közel fele abbahagyja a munkát, alig negyedük még 65 év felett is dolgozik. A következő 5 évben – a PENTA UNIÓ Zrt. számításai szerint – a könyvelők 14%-a, megközelítőleg 7.000 könyvelő esik majd ki a nyugdíjazás miatt a szakmából. Ugyanakkor a 2018. évben sikeresen bizonyítványt szerzők száma a szakképző OSAP statisztikára alapozott optimista becslése szerint sem érte el az 1.000 főt. Tovább rontja a helyzetet, amennyiben a tendenciát is figyelembe vesszük, hogy 2013. évben ez a szám közel a duplája volt.

„Sokan mondják, hogy csak a további digitalizáció segíthet, de addig is a könyvelői szakmára hiányszakmaként kell tekintenünk.” – mondta Herich Roland a PENTA UNIÓ Zrt. vezérigazgató-helyettese. Nem is csoda hogy a vállalkozások nem találnak könyvelőt, hiszen a már dolgozók tele vannak munkával, a képzésen tanulók száma pedig évről-évre drasztikusan csökken, öt év alatt 2.654-ről 1.492-re esett vissza. Tovább fokozta a könyvelőhiányt, hogy 2013-tól már nem csak felsőfokú végzettséggel, hanem a vállalkozási mérlegképes könyvelő bizonyítvánnyal rendelkezőknek is lehetőségük nyílt belépni az adótanácsadó képzésbe. Könyvelők százai bővítették tevékenységüket a jövedelmezőbb adótanácsadói tevékenységgel a könyvelői munkájuk terhére az utóbbi időben. A szakma számára azonban öröm, hogy – a könyvelőket foglalkoztató partnereink adatai szerint – a fizetések az átlag felett nőttek az elmúlt években.”

A szakemberhiányt érzékelve az innovatívabb képzők távoktatási kurzusokkal bővítették az elmúlt években képzési kínálatukat. A rugalmasabb képzés segítségével azok számára is elérhetővé váltak a keresett szakmák, akik eddig munkahelyi, családi vagy éppen utazási kötöttségek miatt nem tudták megkezdeni tanulmányaikat.

További információkat a tavasszal induló távoktatásos és tantermi pénzügyi-számviteli képzésekről itt talál  >>

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM