OKJ indulások: érdemes várni?

Kormányzati körökből származó információk szerint 2020 őszétől megszűnik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ). Az, hogy milyen lesz az új rendszer, még csak körvonalazódni látszik, azonban a felnőttképzés keretében sok tanulni vágyó számára bizonytalanságot okoz, hogy még a jelenlegi rendszerben érdemes-e elkezdeni tanulmányaikat vagy várják-e meg a változásokat.

Változni fognak-e a képzési díjak?

Egy hagyományos tantermi tanfolyam költségei között az oktatók és az oktatásszervezők bére a költségek többségét teszik ki. Az általános munkaerő-piaci tendenciáknak megfelelően a bérek folyamatosan emelkedni fognak a közeljövőben, amelyet a felnőttképzők várhatóan beépítenek majd a képzési díjakba. Ezt a képzési díjnövekedést kompenzálhatja kormányzat a csoportlétszám-korlát (40 fő) felszabadításával, azonban ez csak azoknak a szakmáknak lesz segítség, ahol az egyes csoportok esetében jelenlegi max. 40 fős csoportlétszámnál szélesebb a tanulni vágyók köre.

Elképzelhető-e, hogy utoljára indulnak képzések bizonyos szakmákban?

Sajnos a felnőttképzésben indítható szakmákkal kapcsolatban nincsenek még információk, azonban könnyen megeshet, hogy a 2020 őszére tervezett változások miatt bizonyos OKJ-s képzések jövőre már nem indulnak. A képzők számára ugyanis tavasszal és nyáron – kivéve a nagyobb városokat – nem szokott elegendő jelentkező összejönni a csoportok indításához. Tehát lehetséges, hogy sok helyen az OKJ-s csoportok 2019 őszén indulnak utoljára függetlenül attól, hogy esetleg még jövő nyárig indíthatóak lesznek.

Az új „bizonyítvány” kevesebbet vagy többet fog érni?

A szakmák jelenlegi elnevezése, a mögötte álló tudás és a keményfedeles bizonyítvány már több évtizede jól ismert a munkaerőpiacon. A tervezett új rendszerben a szakmák neve, tartalma és a képzés elvégzését igazoló okirat is változhat. Célul tűzte ki a kormányzat, hogy rugalmasabb és „egyszerűbb/gyorsabb” képzésre szeretnék „lecserélni” a jelenlegi OKJ-s felnőttképzésben oktatható szakmák rendszerét. Ugyanakkor több fórumon is megjelent már, hogy a felnőttképzők aggályosnak tartják a változások előkészítettségét és megalapozottságát. Bízva a kormányzat e tekintetű gondoskodó figyelmében véleményünk szerint a jelenlegivel megegyező hasznosságúak lesznek majd a jövőbeni képzések.

Hol lesznek a vizsgák az új rendszerben?

Minden képzés zárása és egyben minősítése is a záróvizsga, amely nemcsak jelentős izgalmakat, hanem költséget is jelent a felnőttképzésben tanulóknak. A jelenlegi rendszerben lehetőség van arra, hogy a tanulás során megszokott helyszínen, azonban független vizsgabizottság közreműködésével tehesse le valaki a vizsgát. A tervezetten bevezetésre kerülő új, központi, „független vizsgáztatási rendszer” esetében valószínűleg nem lesz fenntartható a mostani gyakorlat, azaz lehetséges, hogy idegen környezetben esetlegesen utazással terhelve kell a vizsgázniuk a képzésben résztvevőknek. Az új rendszer ugyanakkor elviekben lehetőséget teremthetne arra, hogy olcsóbb és egyszerűbb legyen a vizsgáztatás egy elektronikus alapú vizsgarendszerre történő váltással, de a rendszer kialakításának határideje és ilyen mértékű központosítása számos kérdést vet fel a felnőttképzők között. A képzők nem annyira a vizsgadíjak, mint inkább egy teljesen új vizsgarendszer bevezetésének bizonytalanságával kapcsolatban látnak komoly kockázati tényezőket, a korábbi átalakításokban szerzett tapasztalatuk alapján.

Menekülési út a távoktatás?

A várható változásokra több szempontból is megfelelő válasz lehet a távoktatás. „A képzési díjak hosszútávon megfelelő szinten tartása, illetve a rugalmassága miatt már most is nagy az érdeklődés a távoktatásos adótanácsadó, mérlegképes könyvelő, társadalombiztosítási és bérügyintéző képzésekkel kapcsolatban – mondta el kérdésünkre Herich Roland felnőttképzési szakértő, a pénzügyi-számviteli területen piacvezető PENTA UNIÓ Zrt. vezérigazgató-helyettese. „Továbbá a távoktatás esetében kisebb létszámmal, így a változások előtt még az utolsó pillanatban is indulhatnak a csoportok. A korszerű távoktatás ugyanakkor számos kihívást is tartogat, hiszen a képzők számára a tananyag kifejlesztése jelentős beruházást, a képzésben résztvevők szempontjából pedig a motiváció fenntartása komoly kitartást követel. A jelenlegi bizonytalan környezet azonban sajnos nem inspirálja a képzőket, hogy súlyos milliókat ruházzanak be távoktatási tananyagba.”

 

A PENTA UNIÓ Zrt. statisztikáiból kiderül, hogy a távoktatásban résztvevők közül legtöbben hétköznap reggel 8-tól 19 óráig látogatják a cég távoktatási portálját, főként a fővárosiak és a nagyobb városokban élők. A távoktatás nem való mindenkinek, azaz nem a tantermi képzések hiányát pótolja, hanem egy népszerű alternatíva. Az online világban minden bepótolható, azonban a nagyobb lemaradás sokszor kimaradást is jelent. Összességében, aki szereti az online világot, annak hasznos és praktikus lehet a távoktatás, azonban akinek a biztos és megszokott osztálytermi tanulás vált be, annak a tantermi csoportokat ajánlja a PENTA UNIÓ Zrt. szakembere.

A jelenlegi képzési díjak 50.000-300.000 Ft-ig változnak a PENTA UNIÓ Zrt.-nél, a legolcsóbb a praktikus tb és bér ügyintéző képzések, a legdrágábbak a szakma csúcsát jelentő okleveles adószakértő képzések.

Menjen biztosra és jelentkezzen most a PENTA UNIÓ Zrt. induló piacképes tantermi és távoktatásos szakképzéseire:

Kérdés esetén forduljon bizalommal a Penta munkatársaihoz >> Elérhetőségek

*A képzés felnőttképzési nyilvántartási száma: E-000088/2014/

Szóljon hozzá a témához!

PENTA UNIÓ

PENTA UNIÓ

Oktatási Centrum

A böngészője elavult.

A PENTA UNIÓ weboldalának fejlesztésekor arra törekedtünk, hogy az oldal böngészése
a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Ennek érdekében a legfrissebb
technológiákat alkalmaztuk, melyek közül néhány kezelésére az Ön böngészője nem
alkalmas. A teljeskörű felhasználói élmény érdekében javasoljuk, hogy frissítse böngészőjét.

Frissítse böngészőjét ingyenesen...

firefox

...vagy böngésszen tovább

Kérjük válassza ki egyéni adatkezelési hozzájárulását! A weboldal használatával elfogadja az adatkezelési szabályzatunkat: Adatkezelési szabályzat.
Elengedhetetlen Statisztika Marketing ELFOGADOM